Tavaszi napforduló és Újhold a kos jegyében

2023.03.21

"Nem kell még egy feladatnak lenni a to do listádon, hogy ünnepelj. Mik azok a dolgok, amikben örömöd leled, de nem vagy ott? Legyél ott bennük!" Kovács Eszter

Mámoros tavasz

Ma hivatalosan megkezdődik az asztrológai értelemben vett új év, és egyben a kos jegyében egy újhold is.

Ezt az energiát a Medve lapja nagyon is jól szemlélteti, mely jelent egyben erőt, hatalmat, ugyanakkor segítséget, támogatást és elnyomást is. Érezhetjük egyfajta megfoghatatlan erő jelenlétét, mely egyszerre támogató és fojtogató is egyben. S hogy mitől egyik vagy másik, nos az leginkább tőlünk függ. A bennünk áramló energiák és erők azok, melyek most alapját adják az érzékelésünk minőségének. Éppen annak fogjuk érezni, amilyen energiákat magunkban működtetünk.

Ugyanakkor, ha ettől képesek vagyunk elvonatkoztatni, akkor érzékelhető, hogy itt az erő témaköre nagyon is hangsúlyos: végre elengedni a nyomásgyakorlást, legyen az belülről kifelé irányuló, vagy éppen felénk mutató. Itt az ideje kiállni önmagunkért és önmagunk mellett. 

Ehhez pedig a tisztánlátás bölcsessége szükséges. Amikor a dolgokat annak látjuk, ami. Nem szebbnek, jobbnak és nem is rosszabbnak. Ehhez pedig valami újnak kell kicsíráznia bennünk: ez pedig az erő egy más minősége: az életerő. Merni elkezdeni élvezni az életet, és ebbe belefér egy cseppnyi hedonizmus is, meg jónéhány cseppnyi bor is. Az öröm és némi mámor tengerében úszva az eddig nehéznek érzékelt kapcsolataink is sokkal szebbnek, jobbnak látszódnak majd – mert valójában azok is. Könnyen lehet, hogy ez idáig túl szigorúan ítéltük meg az embereket, vagy kapcsolatainkat. Ebben benne van az (ön)elfogadás hiánya, a távolságtartás, és önvédelmi páncéljaink is. Most lehetséges ezeken lazítani, és lassan, fokozatosan feltérképezni a helyzetet. Könnyen kiderülhet: egyesek mégsem olyan veszélyesek, sőt, talán a világ sem az, ha engedjük, hogy az élet a napos oldalát is megmutassa nekünk.

Amikor félelmeinkből és önvédelmi mechanizmusainkból szemünk elé szőtt függönyeinket kellő tudatossággal megvizsgáljuk és felhúzzuk, a tisztánlátás ajándéka lehet a jutalmunk.

Együtt áramolhatunk a természet energiáival, melyben most a bőség, a kiáradás és az életerő van jelen. Ebben az állapotban lehet maradandót alkotni, teremteni, új dolgokat útjára indítani.

És afelé az ősi és titkos tudás felé elindulni, mely minden ember sajátja. Egyszerűen csak felszínre kell hozni. Sokszor mélyen eltemetve találjuk ezt magunkban. Útját állják a hitrendszereink, a félelmeink, meggyőződéseink. De most valami mély belső késztetést érzünk sokan ennek kibontakoztatására.

Ez az önismerettel kezdődik, az átértékeléssel és átkeretezéssel folytatódik, mely új nézőpontokat kíván meg tőlünk. De most mindez hozzáférhetővé válik számunkra. Ez persze azt kívánja tőlünk, hogy az érték(rendszer)eink hierarchiájában is tegyünk rendet. Mert az életünk alapját az univerzális törvények adják, melyek nem azonosak sem a törvénykönyv paragrafusaival, sem pedig az állatvilág ösztönös, zsigeri szintű szabályaival. (melyek valljuk be, még mindig létünk és kapcsolataink alapját képezik)

Gyakorlatiasabban: elérkezett az ideje a tanulásnak, a bölcsülésnek, az új irányok kijelölésének. A magok elvetésének. Mind az önismereti munka, mind a spiritualitás (útvesztőinek felismerése) terén. Hogy aztán mindez az anyag szintjén is megnyilvánulhasson új projektekben.

Tanuljunk, ismerkedjünk önmagunkkal és tervezzünk. Nem csak a nyaralás idejét és helyét érdemes most tervezgetni, hanem azt is, hogy milyen tanfolyamot, tábort vagy egyebet szeretnénk beilleszteni a tengerparti nyaralás meg a balatoni piknik közé…

Szeretettel, Györgyi