Önismeret

2022.06.22

"Ha nem fogadjuk el annak igazságát, hogy kik vagyunk, akkor nem fogunk tudni azzá válni, akik lenni szeretnénk. A mai nap teljes elfogadása segíthet abban, hogy kedvezően alakítsuk a holnapot. Ha tagadjuk vagy a szőnyeg alá söpörjük a fennálló problémákat, akkor sosem fogunk egyről a kettőre jutni. " Mungi Engomane

Sokszor és sokat hallottunk már az önismeret fontosságáról, ugyanakkor mégis valami furcsa, ködszerű felhőbe burkolt fogalom maradt ez a mai napig is, és értelmezése is igen sokféle.

Éppen ezért ma azt kérdeztem a kártyáktól, hogyan is állunk ezzel, mi a jelenlegi helyzet és merre vegyük az irányt, ha valóban vesszük a bátorságot és a fáradtságot, és belekezdünk ebbe az élethosszig tartó önfeltáró folyamatba?

Nos, úgy tűnik már gondolati szinten is vannak homályok, téves vélekedések arról, mit is jelent tulajdonképpen az önismeret....?

Nem látjuk tisztán, hogy itt egy energiamunkáról van szó, melyben nem csak elengedni szükséges, hanem beengedni bizonyos energiákat. Sokszor belekezdünk, majd egy-egy "akció" után felhagyunk vele. Úgyis mondhatnám, hirtelen felindulásból indulunk, s ez az energia gyorsan végigsöpör életünk napjain, majd hagyjuk tovább száguldani.

A fordulóponthoz érkezvén szükséges lenne baráti támogatásra, vagy közösségre, ami visz magával. Ami magával ragad, és nem enged megtorpanni. 

Sokszor útját állja ennek az önismereti munkának az önelfogadás. Hiszen hogyan is szembesüljön az ember önnön árnyaival, miközben saját magát nem szereti igazán? Kell valaki, aki ott áll mellette, tartja a teret, és biztosít arról, hogy a bennem élő Teremtő Tudati Fény által alapvetően jó vagyok. Minden egyéb önostorozó és önhibáztató negatív énkép valahol a fogantatás és a mostani pillanatom között keletkezett. Ebben az erőt és meleget sugárzó biztonságos közegben lehetséges megszabadulni most éppen aktuálisan családi mintáktól, melyek generációk óta kísérnek. Legaktuálisabban az apai mintázatok feloldása jelenthet most változást. Megoldást és döntést eredményezhet, és ebben hivatalos, formai megoldások is lehetségesek. Konkrétan lehet ez névváltoztatás, együttélések hivatalossá tétele, költözés stb.

Érzelmi szinten pedig a fájdalmas blokkok, melyeknek búcsút intünk, átmenetileg okozhatnak egy jó értelemben vett stresszt. Ugyanakkor karmikus terhektől lehet megszabadulni ez által. S nem csak a feldolgozás folyamata, hanem változás folyamata is elindulhat. Ahogy ürül a lelki batyunk, úgy vagyunk képes megváltoztatni olyan viselkedésmintákat, melyek családi örökségként ragadt meg bennünk.

Az önismeret egy tanulási folyamat is egyben. Újradefiniálhatjuk magunkat, kapcsolatainkat, elköteleződéseinket. Megvizsgálva szerepünket a másokkal való kapcsolatainkban, felismerhetjük azokat az egészségtelen kötődéseket, melyek eddig útját állták annak, hogy önmagunk lehessünk. Ezek a felismerések mélyre visznek: egészségtelen kötődési minták, melyeknek gyökerei a gyerek-szülő viszonyban rejlenek. S ebben vastagon benne foglaltatik a kontrollra törekvés, mint a belső bizonytalanság megnyilvánulása. Vagy a rátelepedő, elnyomó viselkedés.

Cselekedetek szintjén pedig ez az időszak, - bár nyár és az utazás és kikapcsolódás lehetőségét adja - alkalmas egy kis visszavonulásra. Ebben - eltávolodva a nyüzsgő világi forgatagtól - észrevehetjük a változási folyamatban rejlő lehetőségeket és szépségeket. Megérezhetjük, hogy stabilabbá, kiegyensúlyozottabbá válunk közben.

Kapcsolatainkban létrejövő lezárások ugyan szorongással tölthetnek el, és veszteségként éljük meg, de ahogy számunka sem volt megfelelő, úgy a másik ember számára sem.

Lehetőségünk van most lezárni egy életszakaszt, és megújulva indulni tovább.

Érdemes kihasználni ezt az időszakot a kikapcsolódás mellett e befelé szemlélódésre is.

Gondolati szinten feltárni és átkeretezni idejétmúlt vélekedéseket, hiedelmeket.

Érzelmi szinten megszabadulni régóta dédelgetett illúzióktól.

Cselekedetek szintjén pedig megteremteni a kereteket mindehhez.

Szeretettel: Györgyi

Hamarosan indul a júliusi tanulócsoportunk, az Anyagba Gyúrt Spiritualitás.

Ha szeretnél részletesebben tájékozódni, vagy részt venni, kérlek, jelezd az alábbi feliratkozással:

Érdekelnek a részletek

Kérjük, add meg adataid és a lehető leghamarabb felvesszük veled a kapcsolatot.