Heti üzenet 12.18.-12.24.

2023.12.17

"Az ember szempontjából így hangzik a döntő kérdés: vállalod-e a végtelent vagy sem? Ez életének kritériuma. Csak akkor nem vesztegetem érdeklődésemet semmiségekre és csekély jelentőségű dolgokra, hogyha tudom, hogy a határtalan a lényeg… Megváltoznak a vágyak és a beállítódás is, ha megértjük és érezzük, hogy már ebben az életben hozzákapcsolódtunk a határtalanhoz… A másik emberrel való kapcsolatban is az a döntő, vajon kifejeződik-e benne a határtalan vagy sem." Carl Gustav Jung

Ahogy közeledünk a Karácsonyhoz, úgy kerülnek előtérbe emberi kapcsolataink. Elsősorban azok a kapcsolatok, melyeket lelkünk belső terébe helyeztünk családi, baráti vagy párkapcsolati összetartozás okán.

Aztán pedig érdemes kicsit a belső körön kívülre is vetni egy pillantást, hogyan is állnak ama bizonyos társadalmi kapcsolataink?

Egyfajta összegzés ez, így még az ünnepek előtt, felkészülve a az évzáró összejövetelekre és az ünnepi családi találkozásokra. (Melyek olykor cseppet sem feszültségmentesek…) A látszat mögé tekintve sok felismeréssel gazdagodhatunk mind saját magunkkal, mind pedig másokkal kapcsolatban.

Felidézve, hogyan láttuk ugyanezt az embert, kapcsolatot, helyzetet egy évvel ezelőtt, észrevehető a változás. Minden kapcsolatunk tanít bennünket valamire, melyek felismerések formájában idővel tudatosulnak bennünk. Most egy tanulási szakasz végéhez közeledünk, az összegzés és a tanulságok megfogalmazásának utolsó szakaszába. 

Ilyenkor kiderülhet, melyek az érdekkapcsolatok, a kihasználók, megtévesztők… stb. És lehetőségünk nyílik ezeknek a kapcsolatoknak egy új irányt szabni. Más szemmel tekinteni rájuk.

Új viselkedésmódot és kommunikációt kialakítani tudatosan, ha a kapcsolat nem megszüntethető. És igen, lesznek, akiktől most elbúcsúzunk. Mindennek célja pedig a felesleges, időrabló találkozások és konfliktusok elkerülése.

Lehet egy kicsit visszahúzódni, befelé tekinteni, megvizsgálni a helyzetet, a kapcsolatot. És tudatosítani mi a szerepe az életünkben, valóban szükséges-e?

Lehet egy kicsit lassítani is, a hétköznapok stresszes, rohanó világától kicsit eltávolodni. Ha másképp nem, hát esténként vagy hétvégén bekuckózva, megpihenni.

Nem csak a saját nyugalmunk megteremtése okán hasznos ez. Hozzásegít egy más nézőpont kialakításához. Ebben a szemléletváltásban lehetséges átértékelni vagy újraértékelni bizonyos kapcsolatainkat.

És hát szabad nem részt venni nemkívánatos eseményeken. Vagy pedig új viszonyulásokat létrehozva mégis csak részt venni.

Rajtunk áll, mit választunk, de erősen meghatározó a kapcsolat jellege és minősége is.

Mindezek előkészíthetnek egy valóban szeretetteljes ünnepet. 

Szeretettel, Györgyi