Heti üzenet 10. 10.-10.16.

2022.10.08

"Az állandóságról és biztonságról alkotott téveszméink tesznek bennünket igazán bizonytalanná."

Téveszméink forgságában tévutakon...

Hetünk alapenergiáját a befelé fordulás és az elmélyedés adja. Sokan érezhetjük úgy, mintha a körülmények börtönbe zárnának és a kulcs nem a mi kezünkben van. Ezek és az ehhez hasonló téves gondolati minták szorulnak most átkeretezésre és újragondolásra. Ez az, ami útját állja a belső egyensúlynak, harmóniának.

A Torony lapja az önként vállalt magányról is árulkodik nekünk, az elvonulásról, hogy életünk kereteit újra gondoljuk és átalakíthassuk. De nem elég csak belépni és bent lenni ebben a toronyban. Érdemes megmászni a lépcsőket is és felmenni a kilátóba. Emlékeimben ott él, amikor először gyerekként megmásztam a visegrádi Salamon tornyot. Küzdve a lépcsők végeláthatatlan sorával, többször megbántam, hogy elindultam. Ám amikor felértem, valami csoda látványt tárult a szemem elé. Beláttam az egész Dunakanyart, a hegyeket, és még a levegő illata is más volt. Szóval erre szólítanak minket is a kártyák: kilépve a helyzetből, egy magasabb szempontból tekintsünk életünk eseményeire és önmagunkra is. Ez a kulcsa börtöncellánk ajtajának, és bizony a mi kezünkben van ez a kulcs. Úgy hívják: új nézőpont, szemléletváltás, szabadulás az idejétmúlt gondolati minták fogságából.

És ez adja az új kezdetek lehetőségét is. Amikor a dolgokra nem úgy tekintesz, hogy jó vagy rossz, hanem úgy, ami egyszerűen csak van. 

Legfőbb törekvésünk az anyagi helyzetünk jobbítása, mert még mindig nehéznek érezzük. Igyekszünk olyan kapcsolatokat, szerződéseket és megállapodásokat kötni, melyek előnyösek lehetnek számunkra. Ám a lapok továbbra is azt mutatják, nem most van itt a hosszú távú stratégia kialakításának ideje. A gyorsan változó világban a rugalmasság, a kötetlenség az, ami lehetőségeket biztosít. Tanulni kell ezt a fajta minőséget, hisz legtöbbünknek életünk eddig a stabilitás és a biztonság megteremtéséről szólt.

Lesznek, akiknek a fennálló toxikus kapcsolataikat időszerű felülvizsgálni, mint ragaszkodásuk legfőbb tárgyát. Annál is inkább, mert megbetegítő mindez. Olyan ez, mintha valaki lassan adagolná magának a mérget, és nem képes lemondani róla, pedig napról-napra egyre betegebbé válik tőle.

Ami most fontos, és fontosabb, mint az állandóság, nos az a belső egyensúly megteremtése. A tahi chi gyakorlók pontosan tudják, hogy a nyugalom és a koncentráltság egy olyan belső erő, mely sokkal nagyobb erőkifejtésre képes. A nyugalom közepén ott rejlik a gyors reakcióképesség és a tetterő.

Most a legfontosabb lenne egyrészt észrevenni, hogy koránt sem akkora a baj, mint ahogy érezzük...

Másrészt pedig, a biztonság bennünk van és nem a külső körülményekben.

A biztonságot adó kikötőt a hit (az önmagunkba vetett hit is) adja, a rugalmasság és a gyors reakciókészség. Mert az életben csak egy valami biztos, hogy folyamatosan változik. Ha sikerül szélnek ereszteni félelem démonjainkat, észrevehetjük végre a bennünk és körülöttünk munkálkodó segítőket. Utat mutatnak számunkra, és bizonyosságot adnak. Ám a kétségbeesés energiái nem engedik, hogy meglássuk őket. A ragaszkodás energiái elhitetik velünk, hogy az új az valami veszélyes és félelmetes dolog.

A megértés és a belátás által leszünk képesek önnön árnyainkat fénnyé változtatni.

A torony tetejéről láthatunk rá téves gondolati mintáinkra, mely átalakulásunk záloga is egyben.

Ne feledjük, egy poláris világban élünk, ahol a fény és a sötétség játéka zajlik, s csak rajtunk múlik, hogy meglátjuk-e a fényt....

Lehet élni úgyis, hogy a körülmények áldozatának tekintjük magunkat, és életünk felelősségét mindig másra hárítjuk. Megfosztva ezzel magunkat a tudatos sorsalakítás lehetőségétől, odadobva magunkat a hiénák játszóterére... de ne feledjük, emberbőrbe bújt isteni lényünk ennél sokkal többre képes.

Szeretettel, Györgyi