Heti üzenet 10.04.-10.10.

2021.10.04

"Ahhoz, hogy az ember legyőzze az élet fájdalmát, őszintének kell lennie önmagához, elismerve hibáit és gyengéit. Mint egy sebésznek, hajlandónak kell lennie mélyen belevágni a lélek gennyező sebeibe. Máskülönben túl sok energiáját emészti fel a tagadás vagy a csalódások miatti önmarcangolás."     (Csíkszentmihályi Mihály)

Minden nehézség valami jó dolog kezdete

Tarts ki, ne add fel!

Hetünk témája, a kitartás, az elköteleződés. Most leginkább valami mellett. Egy olyan ügy mellett, mely sok lehetőséget és sikert ígér. Mindez persze erőfeszítéseket kíván tőlünk, talán sok befektetett időt, energiát, de meghozza a gyümölcsét.

Lezárul egy ciklus, melynek tanulságait levonva bölcsebbé válhatunk. Képessé válhatunk eldönteni, milyen irányba haladjunk tovább? Ez sokaknál elsősorban a munka, karrier, hivatás életterületén jelentkezik. Talán most még úgy érezzük, hogy egy nehéz időszakon megyünk keresztül, és tanácstalanul állunk a "Hogyan tovább?" kérdését megfogalmazva magunknak. Kitartás! Mindig van tovább, mindig van másképp. Itt most az a dolgunk, hogy eldöntsük, mi legyen az az út, melyen tovább megyünk. S ha a döntés megszületett, kitartani, tenni, csinálni, s az eredmény nem marad el. 

Ha a döntésedet szívből hozod meg, az út, melyen elindulsz, bőséggel halmoz el. Lelkileg, anyagilag egyaránt. Persze, döntést hozni sosem egyszerű. Ott vannak a bizonytalanságok, tépelődések, de ott a remény, a lehetőség és egy sikeresebb jövő ígérete. Most van szükség nem csak a kitartásra, hanem a hitre. Önmagadban, s a gondviselésben egyaránt. A kétségbeesés, a szomorúság negatív energiái elvehetik tőled ezt a ragyogó jövőt. Lehúznak, s magadat egy sodró örvénybe helyezed ez által.

Mindehhez szükséges, hogy lezárd azokat a lehúzó, korlátozó kapcsolatokat, helyzeteket, melyekben eddig voltál. Úgy látom, sokaknál lehetett ez egy manipulatív, meglehetősen agresszív pszichés ráhatás, melyben elnyomva, korlátozva érezted magad. Talán sokáig észre sem vetted, hogy ennek vagy részese. (Sokaknál jelenthet ez egy főnököt, másoknál egy elnyomó anyát, de mindenképpen egy olyan embert, aki elnyomó személyiség.) Nos, ennek most ideje véget venni. Mindezt már tisztán látod, s nincs más dolgod, mint megbocsájtani. Nem miatta, hanem magad miatt.... mert nem akarod tovább a sérelmek terhét cipelni, mely, mint valami alattomos, sunyi kis rágcsáló eszi a lelked, és apasztja az életerőd.

Ha elindulsz, a fejlődés talán nem lesz olyan gyors, mint ahogy szeretnéd, ámde biztos.

Akárhogy is nézem, úgy látom, ez a teher, melyet már jó ideje cipelsz, annyira meghatározóvá vált az életedben, hogy blokkolja életed más területeit is. Mint egy hínár, úgy fonja körbe lassan-lassan az egész lelkedet, s ez által az egész életedet. Most lehetőséged van egy viszályokkal, versengéssel és rivalizálással teli helyzetből kilépni, azt feloldani. Az út a szeretetteli elfogadáson keresztül vezet. Minden emberi viselkedés mozgatórugójának megértése hozzásegít bennünket a szeretetteljes elfogadáshoz.

Ahhoz, hogy vágyaid teljesüljenek, a magad által felállított gondolati csapdákat kell szépen felülvizsgálni, és egy új keretbe helyezni. Más szemszögből tekinteni rá. Mondjuk, ha az egészet a saját reakcióidon keresztül szemléled, láthatod, hogy a te lelkedben is vannak olyan berögzülések, melyek mindezt problémává generálták.

Ebben segít, ha néha kikapcsolsz, és olyan dolgot csinálsz, melyben örömödet leled, és feltöltődsz.

A hobbit azért találták ki, mert még nem tanultunk meg meditálni, nem tudjuk, hogyan vezessük le belső feszültségeinket. J

Csodás hetet kívánok Nektek, Györgyi