Heti üzenet 04.24. - 04.30.

2023.04.23

"A profi lelki bántalmazó nem érint fizikailag, a profi gyilkos nem hagy nyomot, a profi diktatúra úgy húz köréd falat, hogy az láthatatlan, és nem bonthatod le legálisan." Tisza Kata


Hetünk energiáját a Horgony lapja adja, mely bár többféle jelentéssel bír – mint a Lenormand kártyák mindegyike- most a biztonság legfőképpen a karrier, munka vagy a családi fészek biztonságát, avagy bizonytalanságát mutatja. És leginkább a biztonságos, támogató környezet jelentőségét és fontosságát.

Lehet ez egy mérgező munkahelyi légkör, mely sok stresszt okoz számunkra, és lesz, akiknek ugyanez a családban jelenik meg. Bármelyik életterület érintett, mindenképpen egy toxikus helyzetben vagyunk, mely külső és belső konfliktusok forrása. 

Ebben a helyzetben jelen van a hatalom témája és most saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg annak elnyomó és destruktív formáját. A pszichológia hadviselés elemeit, a viszálykodást és békétlenséget. Az anyagiakért, a vezető szerepért való küzdelmet.

Ebben a cseppet sem léleksimogató helyzetben kell megtanulnunk az önérvényesítést és a határain meghúzásának képességét.

Ilyenkor szükséges csokorba gyűjteni belső erőforrásainkat, tudatosítani magunkban pozitív tulajdonságainkat, melyek segítenek elvágni az egészségtelen kötelékeket, a beletörődés és alárendelődés helyett. Tudatosítani magunkban az emberi méltóság fogalmát, mely alanyi jogon megillet bennünket. Igazából tudjuk is, hogy az elválás, vagy az elengedés a megoldás, de nem látjuk a "hogyan"-t. Érzelmi zűrzavarban az ember realitás érzéke eltompul. Sokan legszívesebben egy hirtelen mozdulattal vágnánk el a helyzet adta gordiuszi csomót, hogy végre megszűnjék ez az állapot. Olyan érzés ez, mint amikor meg akarod emelni a kardot, hogy átvágd vele a csomót, ám a karod valahogy nem mozdul.

A nulladik lépés az erőgyűjtés. A belső átkeretezés, az önmagunkba vetett hitünk felélesztése. Egy objektív nézőpont kialakítása révén a lehetetlen és tehetetlen átformálása a lehetséges felé. Egy belső egyensúly kialakítása.

És lehetnek olyan esetek is, ahol érdemes fontolóra venni a jogi lehetőségeket is.

Ám jelen pillanatban még a tervezés, a stratégia kialakításának fázisában vagyunk.

A megoldás mindenképpen a változás, a változtatás. Ez lehet, hogy egyeseknek költözést jelent, másoknak egy utazással, ingázással járó új munkahelyet. És lesznek, akik maradnak, ám új szabályrendszert alakítanak ki.

Ehhez azonban először érzelmi örvényeinket kell lecsillapítani. Megerősödni lelkileg. Én határainkat tudatosan és határozottan kijelölni. Bárhová is mozdulunk, amíg ezt nem tanuljuk meg, az élet újra és újra próbára tesz minket.

Időt szánni mind erre minket szolgál. Lehet ez egy önismereti utazás is, ami közben megjelennek a megoldási lehetőségek.

A lelki terror, a pszichés nyomásgyakorlás az egyik legnehezebben megfogható jelenség. Hiszen nem hagy külső nyomot, és maga a folyamat sem látható igazán. Az otthon zárt ajtaja mögött tevékenykedő "otthonszörnyek", akik a külvilág számára minta férjek, vagy feleségek…

A kimagasló teljesítményt nyújtó vezető és csapata, ahol úgy tűnik minden rendben van. A mások számára nem hallható mondatok, a kimondatlan, ám érezhetően elvárt követelmények mumusa láthatatlanul ott lebeg a térben. A cinkos kirekesztés, amikor nem szólunk, nem hívunk, és a sokadik alkalom után rájössz, hogy a "körön kívülre helyeztek". S ha még ennek ellenére sem sikerült "megtörnöd", akkor van még erre eszköztár bőven. Észreveheted, hogy belépsz a szobába és mindenki elhallgat… ismerős ugye? Elbizonytalanít és kétségeket ébreszt legfőképpen önmagaddal szemben.

Ezerarcú szörny ez, mely láthatatlan szálakat fon körénk – ha hagyjuk.

Ahogy a telkednek is megvannak a határai - és jogosan húzod fel a kerítést -, úgy ezt saját magaddal is bátran megteheted. Mert az abúzus egyik sajátja, hogy pont addig megy el, ameddig hagyod. S ha lehet, mindig egy lépéssel tovább.

"Amíg áldozat vagy, addig tehetetlen is vagy. De amint tudomásul vetted és cselekszel, onnan túlélő leszel. Felállsz az áldozatiságból, nem rekedsz meg. Az igazság az, ami felemel." Tisza Kata

Ezzel a jelenséggel lehet most dolgunk, hogy végre felvértezzük magunkat önbecsüléssel, magabiztossággal, és bátran álljunk kimagunkért, amikor szükséges. Igazi jó értelemben vett "egobuilding" ez. És a Horgony lapja nagyon is azt sugallja számunkra, hogy most a végére járhatunk.  Szeretettel, Györgyi