Heti üzenet 01.18.-01.24.

2021.01.17
A titkoknak két fajtája van. A száj és a szív titkai. A legtöbb titok a száj titka. Pletykák és suttogva szellőztetett, jelentéktelen botrányok. Ezek a titkok arra vágynak, hogy rászabadulhassanak a világra. A száj titkai olyanok, mint a kavics a cipőnkben. Először alig vesszük észre. Aztán egyre idegesítőbb, elviselhetetlenebb. A száj titkai annál nagyobbra nőnek, minél tovább magunkban tartjuk őket, addig dagadnak, amíg a szájunkat feszegetik. Azért küzdenek, hogy kiszabadulhassanak. A szív titkai mások. Bizalmasak, fájdalmasak és mindenáron el akarjuk rejteni őket a világ elől. Nem püffednek fel, nem feszegetik a szájat. A szívben élnek, és minél tovább élnek ott, annál nehezebbé válnak. (...) Jobb a méreg a szájban, mint a titok a szívben. Minden bolond kiköpi a mérget, de ezeket a fájdalmas kincseket felhalmozzuk. Mindennap nagyokat nyelve kényszerítjük őket, hogy maradjanak a mélyben. Ott megülnek, egyre súlyosabbak lesznek, elmérgesednek. Idővel összetörik a szívet, amelyben tanyáznak." Patrick James Rothfuss

Kitartás, őszinteség, elköteleződés, megbízhatóság..... ez az, amire most szükségünk van.

Ebben a helyzetben túl sok a titok, a ki nem mondott dolog... s ez okozza a problémát. A vitát, a meg nem értettséget, és a tépelődést, önmarcangolást. Kérdés mindössze az, hogy mindaz, ami a szívedben van, csak más elől titkolod, vagy magad elől is?

Lesznek, akikben most érik meg a döntés, hogy nem szeretnének tovább egy fel nem vállalt helyzetben létezni tovább, és a titok terhét cipelni lelkükben.... mert a titoknak súlya van. S bár azt gondolod, csak az érintett benne, aki tud róla, de ez korántsem így van. A lélek szintjén mindent "megbeszélünk" egymással, és mindent "tudunk". Így, a titok súlya mindenkire egyaránt nehezedik, aki érintett.

A ki nem mondott érzések belső feszültséghez vezetnek. S ahogy nő a nyomás, úgy érezzük egyre elviselhetetlenebbnek a helyzetet. Mindez csak felesleges vitákat generál, az őszinte, nyílt, tiszta párbeszéd helyett. S minél tovább húzzuk, annál inkább elhatalmasodik felettünk a kibeszéletlen problémák halmaza.

Épp ezért most a tépelődésre, önmarcangolásra nincs idő, ideje végre azt mondani, ami a szívedben van, és nem azt, ami a fejedben él erről a helyzetről... magadnak először, aztán mindenkinek, aki ebben érintett.

Az a fajta minőség, melyben az elfogadás, empátia és feltétel nélküliség rejlik, most segíthet hidat képezni két álláspont, nézőpont, vélekedés vagy vélemény között. Csak nézz a dolgok mögé, mert a híd, melyen közeledhettek egymás felé, egy dolog. Ami mögötte van, pedig az értelme, lényege, esszenciája.

A kommunikáció művészetét is tanulni kell: hisz a külvilágról alkotott belső képünk és valóság érzékelésünk egyedi. Ezért sosem a valóságra reagálunk, csupán a róla alkotott elképzelésünkre. Jelen időben, ha szót akarsz érteni bárkivel, a válaszaira koncentrálj, mert az fogja megmutatni számodra, mi az, ami ő benne él. E nélkül a kommunikációtok nem lesz több mint két különböző valóságkép összecsapása....

A folyamat, mely most zajlik, egy határozott irányba terel: a döntés irányába.... a hűség, a kitartás, és az őszinte tiszta kommunikáció irányába haladok tovább, vagy maradnak a régi megoldás készletek? A folytatás is ennek megfelelően alakul majd.

Kívánok Nektek szívbéli döntéseket, és csodás hetet! Szeretettel: Györgyi