Heti üzenet 12.28-01.03.

2020.12.27

"Légy hű önmagadhoz, ez a legtöbb, amid van!"

A hét témája sokat sejtet: amire most szükség van, az a megbeszélés, a kimondás, a belső töprengés, önmarcangolás és vívódás helyett. Ez hozhatja meg az irányváltást. Azt, hogy a dolgokat más, új irányba terelhessük. Nem állítom, hogy ez a kommunikáció most feszültségmentes lesz, de legalább felszínre kerülhet az, ami belül már annyira feszített. Nem sok értelme van annak, amikor önmagad okolod mindenért, vagy próbálod kitalálni, mi is járhat a másik ember fejében, vagy cselekedetei okára igyekszel rájönni. Itt egyszerűen a felmerülő kérdések megbeszélésére van szükség. Hisz a kommunikáció lényege mindig abban a válaszban van, amit a másiktól kapsz. Az ő valósága más, mint a Tied, így a valóságképe sem lehet ugyanaz. Ez hordoz magában némi feszültséget, de ha a vitákat elkerüljük, akkor mindenképpen jobb az önemésztésnél. 

Ezáltal a folyamatokat új irányba tudjuk terelni, melynek lényege, hogy képesek vagyunk kiállni önmagunkért, nem mástól várjuk ezt. Ez az az állapot, amikor "beleállsz önmagad erejébe" és kinyilvánítod, ami számodra elfogadható és azt is, ami nem az. Amikor középpontodban vagy, nem mástól várod a védelmet, a gondoskodást..., mert ugye tudjuk, hogy mindez sokszor csak leple a mögötte megbúvó rátelepedésnek, és elnyomásnak. Jelenthet ez egy domináns, erős személyiséget az életedben, aki - empátia híján - ösztönösen arra törekszik, hogy érvényt szerezzen akaratának. Légy bátor, és határozott: jelöld ki a határaidat. Mit is jelent mindez? Amikor úgy érzed, valami számodra nem jó, akkor nyilvánítsd ki: "Eddig és ne tovább!"

Ez az önérvényesítő (asszertív) magatartás újabb erőket mozgathat meg bennünk, s így képessé válhatunk arra, hogy a bennünk rejlő ellentétes erőket, energiákat összhangba hozzuk. Ezt úgy is hívják: kiegyensúlyozottság, belső erő.

Zárd le végre az önmarcangolásból és önhibáztatásból eredő gondolati csapdákat és ne hagyd, hogy mindez megfosszon az életörömtől és boldogságtól.

S ha mindehhez még az elfogadás is megjelenik Benned, akkor lehetőséged van arra, hogy a másik emberrel az egység szintjén kapcsolódhass. S ebben az egységben nem kell lemondanod, megalkudnod, még csak alárendelődnöd sem. Elég, ha közös érdekek mentén születő megoldásokat kerestek.

Életed bármely területén jelenik meg ez a kérdés, szívből kívánom, hogy megtaláld benne a lehetőséget egy magasabb minőségű kapcsolódásra.